Μάρω Τζουμερκιώτη

Μάρω Τζουμερκιώτη

Μένω στη Χαλκίδα και είμαι πολύτεκνη μητέρα. Έχω σπουδάσει οικονομία και διοίκηση και παιδαγωγικά και τα τελευταία χρόνια δεν εργάζομαι. Πιστεύω ότι ο καθένας από εμάς εκτός από την ενασχόληση με την προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική του ζωή, οφείλει να δίνει χρόνο και ενέργεια σε έναν σκοπό που αφορά γενικότερα στη βελτίωση του κόσμου που θα κληροδοτήσουμε στους νεότερους. Για μένα αυτός ο σκοπός είναι η εκπαίδευση, ειδικά των ανηλίκων. Είμαι ενεργό μέλος σε συλλόγους γονέων στα σχολεία των παιδιών μου και μέλος του συντονιστικού κύκλου του ελληνικού παραρτήματος της EUDEC. Είμαι επίσης ιδρυτικό μέλος του Συνπαιδεία και σκοπεύω να συνεχίζω ν αγωνίζομαι για την κατοχύρωση του δικαιώματός μου να επιλέγω την εκπαίδευση των παιδιών μου και για τη βελτίωση του δημόσιου ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.

Ευάγγελος Βλαχάκης

Ευάγγελος Βλαχάκης

Κινηματογραφιστής, επιμορφωτής οπτικοακουστικού εγγραμματισμού και ακτιβιστής για την παιδεία. Διαχειρίζομαι ένα ιστολόγιο για τα δημοκρατικά σχολεία εδώ και 10 χρόνια. Εργάζομαι στη σύνδεση και δικτύωση ελληνικών πρωτοβουλιών για τη χειραφετική παιδεία, προσκαλώντας, φιλοξενώντας και προωθώντας το διάλογο με οικογενειες που ακολουθουν αυτοκατευθυνόμενες μεθόδους μάθησης. Αναζητώ συνοδοιπόρους για δημιουργία μιας πλουραλιστικής κοινότητας με σκοπό τη διερεύνηση των δυνατοτήτων μας, στην αρμονική συνύπαρξη και τη συνεργασία, προς την κατεύθυνση μιας υγειούς κοινωνίας. Πιστεύω πως το σωματείο αυτό θα αποτελέσει μια καλή αφορμή για να θέσει τα θεμέλια μιας τέτοιας κοινότητας. Οι συνειδητοποιημένοι πολίτες του μέλλοντος είναι τα παιδια του παρόντος και πιστεύω πως θα ήταν σημαντικη η συμβολή μας ως μέλη αυτου του σωματείου , στη διάχυση της δημοκρατικής παιδείας στις νεότερες γενιές.

Ηλέκτρα Κουτσιβίτη

Ηλέκτρα Κουτσιβίτη

Καλημέρα, είμαι η Ηλέκτρα Κουτσιβίτη, μαμά της Τζόις (10 χρονών) και του Βασίλη (2 μηνών). Ήμουν από αυτούς τους μαθητές που βαριούνται (πολύ) στο σχολείο που μου φαινόταν χάσιμο χρόνου και... γι αυτό αποφάσισα να γίνω εκπαιδευτικός, μήπως και καταφέρω να προσφέρω κάτι παραπάνω στα παιδιά... Πριν από 15 χρόνια περίπου άρχισα να ενδιαφέρομαι για το Attachment parenting και από εκεί πέρασα στο homeschooling, στις εναλλακτικές μορφές εκπαίδευσης, κτλ. 15 χρόνια και 2 παιδιά αργότερα λοιπόν, ξέρω τι θέλω να προσφέρω στα παιδιά μου (κι ας κάνει "κοπάνα" η κόρη μου για να πάμε στα διάφορα event που συνδιοργανώνουμε) και τι πιστεύω πως αξίζουν όλα τα παιδιά στην Ελλάδα (και αλλού) και μέσω διαφόρων ομάδων και εγχειρημάτων παλεύω για την ελευθερία επιλογής. Πιστεύω πως η ΣυνΠαιδεία είναι το νομικό πρόσωπο που μας έλειπε. καλή μας αρχή λοιπόν, όλα θα πάνε καλά !

Παυλίνα Παρασκευοπουλου

Παυλίνα Παρασκευοπουλου

καλημερα, ονομαζομαι Παρασκευοπουλου Παυλίνα κατοικώ στη Θεσσαλονικη και ειμαι μητέρα 2 παιδιών 4 & 6 ετων... με προβληματίζει πάρα πολύ το θέμα εκπαίδευση μιας και φέτος η κόρη μου ξεκίνησε Α Δημοτικού και η εμπείρια που ειχαμε στο νήπιο δεν ηταν κ πολυ ευχάριστη (φαντάζομαι ολοι καταλαβαίνουν τι εννοώ...) Θα ηθελα να συνεισφέρω οσο περισσοτερο μπορώ στο ΣΥΝπαιδεια ώστε να διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες για όλα τα παιδια στο σχολείο αλλά και να διεκδικήσουμε νομιμοποίηση των εναλλακτικών μεθόδων εκπαίδευσης στην Ελλάδα όπως υπάρχουν στις περισσοτερες χώρες του κόσμου, εύχομαι καλη αρχή και όμορφη συνεργασία

Αφροδίτη Μηλοβιανού

Αφροδίτη Μηλοβιανού

Είμαι η Αφροδίτη Μηλοβιανού, ζω και εργάζομαι στη Θεσσαλονίκη. Είμαι ψυχολόγος και , αν και δεν έχω παιδιά και δεν είμαι εκπαιδευτικός, με ενδιαφέρει πολύ το θέμα της εκπαίδευσης και του δικαιώματος να επιλέγει ο καθένας το πώς, πότε, που και τι μαθαίνει. Προσωπικά δυσκολεύτηκα πολύ να ανταπεξέλθω μέσα στο συγκεκριμένο εκπαιδευτικό σύστημα και βλέπω ότι πολλά παιδιά με τα οποία εργάζομαι αντιμετωπίζουν επίσης πολλές δυσκολίες. Έχω εργαστεί σε εναλλακτικό, δημοκρατικό σχολείο στην Τουρκία και ασχολούμαι με την μη τυπική εκπαίδευση εφήβων και ενηλίκων. Τα λέμε αύριο p.s. μην με ψηφισετε ολοι, δεν θα μπορω να το διαχειριστω😂

Καλλινίκη Τζιδημοπούλου

Καλλινίκη Τζιδημοπούλου

ΟΝΟΜΑΖΟΜΑΙ ΚΑΛΛΙΝΙΚΗ ΤΖΙΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΖΩ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ! ΕΙΜΑΙ ΜΗΤΕΡΑ ΕΝΟΣ ΚΟΡΙΤΣΙΟΥ 4 ΕΤΩΝ! ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΕΠΟΧΙΑΚΑ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ ΩΣ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙ 15 ΕΤΗ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΡΙΑ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΕΧΩ ΕΡΓΑΣΤΕΙ ΠΕΡΙΣΤΑΣΙΑΚΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΕ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ Κ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΠΟΥ ΑΠΕΚΤΗΣΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΙΕΚ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΩΣ ΕΜΨΥΧΩΤΗΣ ΚΟΙΝΟΥ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΡΤΥ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΕΧΩ ΕΡΓΑΣΤΕΙ ΣΕ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΟΡΟΥ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΩΣ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΣΕ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΕΙΜΑΙ ΜΕΛΟΣ ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΜΕΣΩ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΕ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ SOS, Η ΜΕΡΙΜΝΑ, ΑΓΚΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ Κ.Α. ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΒΑΘΟΥΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΟΥ! ΑΣΠΑΖΟΜΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΟΤΙ Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΕΥΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΑ ΟΝΤΑ ΠΟΥ ΟΙ ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΕΥΚΟΛΑ ΝΑ ΕΛΕΓΞΟΥΝ ,ΑΛΛΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΑΝΘΙΣΜΕΝΟΥΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ, ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΗ-ΒΙΑΙΟΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ! ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΜΙΑ ΜΗ- ΒΙΑΙΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΘΑ ΤΗΝ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ! ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ! ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

Θάλεια Ντούρου

Θάλεια Ντούρου

Θάλεια Ντούρου, ιδρυτικό μέλος της ομάδας "Για ενα διαφορετικό σχολείο" στην Πάρο που ασχολείται με θέματα που αφορούν την εκπαίδευση και διοργανώνει επιμορφώσεις εκπαιδευτικών και γονέων. Μέλος της Eudec Greece και ιδρυτικό μέλος του σωματείου +παιδεία.

Μαρία Γεράκη

Μαρία Γεράκη

Μαρία Γεράκη Όπως λέει ο άντρας μου, είμαι ακτιβίστρια εκπαιδευτικός. Το ίδιο πιστεύω και για το EDUCATION PLUS. Το όραμα του σωματείου πρέπει να είναι η ποιοτική αναβάθμιση της σχολικής καθημερινότητας ολων των μαθητών, όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Πιστεύω στη δύναμη της ενημέρωσης και της επικοινωνίας. Μέσα από αυτήν θα δυναμώσει η φωνή όλων όσοι έχουν τους ίδιους προβληματισμούς με εμάς, που προσπαθούν προς την ίδια κατεύθυνση, που θέλουν να μιλήσουν αλλά δεν τολμούν. Ήδη γίνονται αρκετά στο χώρο της εναλλακτικής εκπαίδευσης. Στόχος του EDUCATION plus είναι -κατά τη γνωμη μου- να μετατρέψει την εναλλακτική σε κανονική. Να αποτελέσει την ομπρέλα όλων των καλών πρακτικών, να συγκεντρώσει όλα τα κακώς κείμενα, και να φροντίσει να εισακουστούν στο ευρύ κοινό και στους κατά καιρούς αρμόδιους της εκπαίδευσης.

Ζηνοβια Βασιλειάδου

Ζηνοβια Βασιλειάδου

Ονομάζομαι Βασιλειάδου Ζηνοβια και μένω στην ηπειρωτική Ελλάδα, στο παπιγκο. Διατηρώ με το σύντροφο μου μια μικρή φαρμα που παράγουμε την τροφή μας. Κίνητρο μου για τη συμμετοχη στο σωματειο αυτό είναι η ελευθερία που αναζητώ σε σχέση με την υποχρεωτική εκπαίδευση, για τον 2,5 ετών γιο μου, μελλοντικά. Διαφωνώ εντελώς με τη δομή του εκπαιδευτικού συστήματος και πιστεύω πως τα παιδιά ανήκουν στις οικογένειες τους και αυτό που χρειάζεται είναι ελεύθερος χρόνος για παιχνίδι και εξερεύνηση.

Σταυρούλα Γιαννοπούλου

Σταυρούλα Γιαννοπούλου

Σταυρούλα Γιαννοπούλου Γεννήθηκα και μένω στη Θεσσαλονίκη και είμαι μαμά δύο κοριτσιών 7 ετών. Σπούδασα Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και στη συνέχεια έκανα μεταπτυχιακές σπουδές στη Μετάφραση στο Surrey University. Από τότε που απέκτησα παιδιά, άρχισαν να με απασχολούν ιδιαίτερα οι τρόποι προσέγγισης της μάθησης των παιδιών τόσο από τους γονείς όσο και από το υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα. Γενικά, άρχισα να βλέπω με άλλη ματιά το πώς όλοι μας αντιμετωπίζουμε τα παιδιά ως ανθρώπους και ένιωσα την ανάγκη να προσπαθήσω να συμβάλω στην αλλαγή αυτού του τρόπου προς όφελος των παιδιών και με γνώμονα τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, συμμετέχω στο σύλλογο γονέων του σχολείου των παιδιών μου, αλλά και στο νεοσυσταθέν σωματείο Συνπαιδεία που ελπίζω να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της παιδείας του μέλλοντος (η οποία χτίζεται στο παρόν).

Ζωή Βάλερη

Ζωή Βάλερη

Ζωή Βάλερη Είμαι δασκάλα και θεραπεύτρια κινητικών τεχνών. Έχω μεταπτυχιακό στο Χορό στην Εκπαίδευση και δημιούργησα το Ενσώμα. Ίδρυσα τη δια-ηλικιακή ομάδα θεατρικής πράξης, επιμόρφωσης και έρευνας ΕΝ που βασίζεται στο δημοκρατικό συμβούλιο χωρίς ηλικιακές διακρίσεις και είναι Ομάδα Εκκίνησης EUDEC (Start up school). Διδάσκω όλες τις ηλικίες 22 χρόνια τώρα και είμαι μονογονέας δύο παιδιών. Τα παιδιά με διδάσκουν έναν ασυμβίβαστο σεβασμό προς την ανθρώπινη φύση. Από καλλιτεχνική αναζήτηση έγινε βασική ανάγκη η αρωγή της τέχνης της ευεξίας. Τα τελευταία δέκα χρόνια έχω αφοσιωθεί στη μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Συνίδρυσα το Ελληνικό παράρτημα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για τη Δημοκρατική Παιδεία EUDEC Greece, την Ακαδημία Άνοιξης, το Σωματείο Συνπαιδεία και συνεργάζομαι με πολλά άλλα ανάλογα εγχειρήματα. Συνδιοργάνωσα το Πανευρωπαϊκό συνέδριο για τη Δημοκρατική Παιδεία EUDEC18 στην Κρήτη. Ολοκλήρωσα το Start a School 101 και εργάστηκα για τη σύνθεση και κατάθεση μιας ολοκληρωμένης νομικής πρότασης για θεμελιώδη μεταρρύθμιση του Εκπαιδευτικού Συστήματος με την Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα «Πλειάδες». Δε συναινώ με την καταπάτηση των ανθρωπίνων, πολιτικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, των γονέων και των ανηλίκων και δε θα πάψω να εργάζομαι για ριζική μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος. Γνωρίζω καλά τη σημαντικότητα του Σωματείου Συνπαιδεία και είμαι διατεθειμένη να την υπηρετήσω.

Κατερίνα Τρανούλη

Κατερίνα Τρανούλη

Είμαι η Κατερίνα μητέρα δύο παιδιών, ενός αγοριού 9,5 ετών κι ενός κοριτσιού 8 ετών. Θεωρώ τεράστια σημαντικό τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε με τα παιδιά, αυτόν τον τρόπο που θα έπρεπε να είναι διαφορετικός σε κάθε στάδιο της βιολογικής και ψυχονοητικής τους ανάπτυξης. Επίσης θεωρώ πολύ σημαντικά τα πρότυπα τα οποία μιμούνται που διαμορφώνουν με τη σειρά τους τη φιλοσοφία της ζωής τους, τις αξίες τους, την αντίληψη τους για τον εαυτό τους και τους άλλους. Και επειδή το σχολείο είναι ένα πολύ μεγάλο μέρος της ζωής τους, η επικοινωνία και τα πρότυπα εκεί έντονα και επαναλαμβανόμενα, με ενδιαφέρει πολύ βαθειά και συνειδητά να αλλάξει η παιδαγωγική νοημοσύνη της χώρας. Είμαι ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια, εκπαιδεύτρια γιόγκα και σύγχρονης κινησιολογίας. Με ενδιαφέρει η μη κατευθυντικότητα στις σχέσεις μας με τους άλλους και η ελευθερία να βρεθεί ο καθένας εκεί που αγαπά αληθινά, αναγνωρίζοντας πως είναι ταυτόχρονα πολύτιμο αλλά ίσως και το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο μας. Έχω ασχοληθεί στο παρελθόν με ενημέρωση γονέων και δασκάλων εθελοντικά, για την ιδέα της ελεύθερης παιδαγωγικής και ανατροφής, για το πως να ακολουθούμε το παιδί, με σεβασμό, για το πως να κατανοούμε τις ανάγκες και επιθυμίες του, που είναι πολύ διαφορετικές από τις δικές μας. Συμμετέχω σε διάφορες ομάδες συλλόγους κλπ που προάγουν την ελεύθερη σκέψη και δημοκρατική, ελευθεριακή παιδαγωγική. Εφαρμόζω αυτόν τον καιρό σε δημόσιο δημοτικό σχολείο πρότζεκτ σχετικό με την παιδαγωγική βασισμένη στα ενδιαφέροντα των παιδιών, με στόχο να δημιουργήσω ένα πιλοτικό πρόγραμμα που να μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλα σχολεία δημοσίου.